tisdag 1 mars 2011

Ecodriving på långlopp

Håller på att ta BE körkort just nu och det är lite snack om Ecodriving. Det får mig osökt att tänka på att man kan vinna mycket på att lära sig cykla ekonomiskt när man framförallt åker långlopp. Då gäller det att hela tiden försöka hushålla med krafterna och försöka spara så mycket energi det bara går. Jag tror många stressar för mycket och bränner mycket krut på onödiga fartökningar och ryckig körstil. Det är ju naturligtvis en balans hela tiden hur fort man ska åka och om man ska gå med den där gruppen som åker lite fortare. Eller att det Ibland lönar sig att täppa en lucka snabbt istället för att ligga själv och sega sig ikapp.
I dem situationerna får man ta det beslutet i just den situationen.
Men generellt under tävlingen måste man försöka hålla sig lugn och inte göra några onödiga kraftansträngningar, låt dem där andra "stresspellarna" vara. Strunta i att dem kör om dig precis innan du ska åka in på en stig. Tävlingen är lång och bränn inte några krafter på att bli förbannad eller i ett försök att stressa förbi dem igen. Ja jag tror här finns det massor av energi att spara, vilket gör att du kan åka ännu fortare på slutet. Sen att man ska slå på farthållaren, motorbromsa och snabbt komma upp på femmans växel..... Ja det kanske är lite svårt att dra paraleller till det;-).
1 kommentar:

  1. Intressant tankegång. Jag är sannolikt en av de där "stresspellarna" som blir tokigt avhängd efter halva loppet eller iaf på slutet. Jag har alltid haft svårt att hålla igen i alla sporter jag hållt på med, och bränner ofta ut mig lite väl snabbt, sen är jag uppfostrad på hockey också där man går på max hela tiden. Ska spara ner den funderingen tills säsongen drar igång!

    SvaraRadera